
PROJETS ET ÉTUDES EXISTANTS
1) STRUCTURES COMPÉTENTES EN MATIÈRE DE CHANGEMENT CLIMATIQUE DANS L'ECT
AGENCE DE L'ENVIRONNEMENT ET DE LA MAÎTRISE DE L'ÉNERGIE (ADEME)
OFICINCA CATALANA DEL CANVI CLIMÀTIC (OCCC)
2) ÉTUDES ET DOCUMENTS DE RÉFÉRENCE POUR LE PROJET ECTADAPT
- “SECAP template” i “Covenant of Mayors for Climate & Energy Reporting Guidelines” et les méthodologies établies par la Covenant of Mayors for Climate & Energy et l' European Climate Adaptation Platform (CLIMATE-ADAPT)
- “Guia d’accions municipals de mitigació i adaptació al canvi climàtic a l’Eurodistricte de l’Espai Català Transfronterer” (Diputació de Girona, 2014)
- "Estratègia catalana d'adaptació al canvi climàtic 2013 - 2020 ESCACC", Oficinca Catalana del canvi climàtic (OCCC, 2012)
- "Plan national d'adaptation au changement climatique 2016-2020" (Ministère de l'Écologie et du Développement durable)
- “Tercer informe sobre el canvi climàtic a Catalunya” (Generalitat de Catalunya, 2016) où, des recommandations pour l'adaptation au changement climatique servent de conclusion aux chapitres thématiques
- “Plan Climat Energie Territorial des Pyrénées-Orientales” (Conseil Général des Pyrénées-Orientales, 2013)
- AdapteCCa.es - Visor de Escenarios de Cambio Climático (Oficina Española de cambio climático, 2017)
- “Pla d’adaptació al canvi climàtic de l’Àrea metropolitana de Barcelona” (Àrea Metropolitana de Barcelona, 2015)
- Méthodologies et actions de l' Oficina de Canvi Climàtic i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona :
- Plans d’adaptation au changement climatique locaux et municipaux existants :
- Pla Comarcal d'adaptació al canvi climàtic de l’Alt Empordà (2017)
- Pla Comarcal de Mitigació i Adaptació al Canvi Climàtic del Ripollès (2016)
- Pla Comarcal d'adaptació al canvi climàtic de la Garrotxa (2016)
- Pla d’adaptació al canvi climàtic de la ciutat de Girona (2013)
- Pla clima 2018-2030 de la ciutat de Barcelona (2018)
- Pla d'adaptació al canvi climàtic del municipi de Lleida (2015)
- Piano di adattamento città di Bologna (2015)
- etc.
- "Étude des effets du changement climatique dans le Grand Sud-Est" (Rapport Languedoc-Roussillon MEDCIE, 2010)
- "Changement climatiques au 20e siècle en Languedoc-Roussillon" (ADEME et Météo France, 2011)
- “Base de datos de iniciativas de adaptación al cambio climático en áreas de montaña” (Observatoire Pyrénéen du Changement Climatique, OPCC)
- Actions d'adaptation au changement climatique, ADEME (Agence de l'environnement et de la maîtrise de l'énergie)
- 12 fiches pour agir dans les collectivités locales, ADEME (Agence de l'environnement et de la maîtrise de l'énergie)
- "Adaptació al canvi climàtic del sector agrícola de l’Alt Pirineu i Aran: riscos i oportunitats" LIFE MEDACC, OCCC i l'Espigall (2017)
- "Climate change, impacts and vulnerability in Europe 2016 An indicator-based report", European Environment Agency (2016)
- “Climate change adaptation and disaster risk reduction in Europe”, European Environment Agency (2017)
- "Etude Vulcain: vulnérabilité des hydrosystèmes soumis au changement global en zone méditerranéenne" (Bureau de recherches géologiques et minières)
- Plan de bassin d'adaptation au changement climatique (Agence de l’Eau Rhône Méditerranée Corse, 2014)
- "Soluciones Naturales para la adaptación al cambio climático en el ámbito local de la Comunidad Autónoma del País Vasco" (Ihobe, Ingurumen Jarduketarako Sozietate Publikoa, 2016)
- "Buenas Prácticas en medidas locales de adaptación al cambio climático aplicables al País Vasco" (Gobierno vasco i Udalsarea 21, 2017)
3) AUTRES PROJETS D'ADAPTATION AU CHANGEMENT CLIMATIQUE SUR L'ECT
- LIFE MEDACC "Demonstration and validation of innovative methodology for regional climate change adaptation in the Mediterranean area": Projecte de 5 anys que va començar el 2013 amb l’objectiu de provar solucions innovadores orientades a adaptar els sistemes agroforestals i urbans als impactes del canvi climàtic en l’àmbit mediterrani. A Catalunya, serà una eina molt valuosa en el desplegament de l’Estratègia Catalana d’Adaptació al Canvi Climàtic (ESCACC 2013-2020). El projecte posa en pràctica, de forma experimental, un seguit de mesures d’adaptació en els àmbits de l’agricultura, la gestió forestal i la gestió de l’aigua en tres conques representatives de Catalunya: la Muga, el Ter i el Segre, amb la voluntat que els resultats siguin útils en el disseny d’experiències similars arreu de l’àmbit mediterrani.
- LIFE CLINOMICS “Promovent la resiliència. Oportunitats i reptes de l’economia i la societat local en l’adaptació al canvi climàtic”: Projecte amb una durada de tres anys (juny 2016-juny 2019), subvencionat per la Unió Europea. CLINOMICS pretén augmentar la resiliència de les entitats locals mediterrànies a través de la intervenció en tres territoris (Terres de l’Ebre, Alt Penedès i Parc Natural del Montseny - Reserva de la Biosfera) i en diferents activitats econòmiques (turisme, pesca, agricultura i forestal). El projecte posa en marxa òrgans de participació territorials i socioeconòmics, elabora plans d’acció i estratègies per a l’adaptació, es dissenyaran eines per a les autoritats locals i els agents socioeconòmics i es farà la capacitació i informació dels agents en favor de l’adaptació.
- LIFE PLETERA "Restauració integral i definitiva del sistema de llacunes costaneres de la Pletera". Projecte LIFE impulsat per l’Ajuntament de Torroella de Montgrí que té per objectiu la restauració del sistema dunar i de les llacunes costaneres de la zona de la Pletera, mitjançant la desurbanització i recuperació de les zones humides. En el context de canvi climàtic i amb la pujada del nivell del mar, les zones humides i les dunes litorals protegeixen l’interior de les tempestes litorals, drenen l’accés d’aigua en moments d’inundació i llevantada, i prevenen la salinització dels aqüífers.
- Projecte CANVIBOSC "Vulnerabilitat de les espècies forestals al canvi climàtic" CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals, 2013): És el resultat d’una revisió bibliogràfica de més de 500 articles científics que analitza la vulnerabilitat de les diferents espècies forestals a la sequera, als incendis i a les plagues, els principals factors que poden alterar els nostres boscos en un context de canvi climàtic i conclou amb un rànquing amb les espècies més vulnerables als incendis i a la sequera. Segons CANVIBOSC, el faig i el pi roig seran les espècies que més patiran els impactes del canvi climàtic, mentre que les alzines i el pi blanc seran les menys vulnerables.
- Projecte FORESMAP "Avaluació i cartografia dels serveis ecosistèmics dels boscos de Catalunya" (CREAF, 2016): L’Oficina Catalana del Canvi Climàtic i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) posen a disposició de la ciutadania els resultats obtinguts en el projecte ForESmap a través de l’aplicació Instamaps de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. El ForESMap té com a objectius avaluar i cartografiar les serveis ecosistèmics (SE) dels boscos de Catalunya a partir de l’avaluació d’indicadors biofísics, tant de provisió, de regulació com culturals. Amb aquesta cartografia, els tècnics dels ens locals disposen d’una nova eina per avaluar les mesures d’adaptació als impactes del canvi climàtic que calgui implementar per millorar la resiliència dels boscos; s'afavoreix, per exemple, la presa de decisions a l’hora d’elaborar els plans d'adaptació municipals.
- Projecte ACCUA "Adaptacions al canvi climàtic en l'ús de l'aigua" (CREAF, 2011): Avalua la vulnerabilitat territorial del litoral mediterrani a Catalunya davant els principals efectes del canvi global relacionats amb les variacions en la disponibilitat d’aigua a tres conques hidrogràfiques catalanes: el Fluvià, la Tordera i el Siurana. Aquestes són conques relativament reduïdes i d’una superfície similar, representatives de diferents condicions tant físiques com humanes. L’objectiu són les opcions d’adaptació per respondre a aquesta vulnerabilitat territorial i social davant d’aquests efectes.
- Projecte BEWATER "Developing Participatory Adaptation Plans for River Basins": El projecte FP7 BeWater promou el diàleg i la col·laboració entre la ciència i la societat per a la gestió adaptativa de l’aigua davant dels impactes del canvi global a la Mediterrània. BeWater utilitza un procés iteratiu d’aprenentatge mutu per garantir que els actors locals tenen un paper actiu en la definició de les estratègies adients per a la gestió de les conques fluvials. En quatre conques pilot arreu de la Mediterrània s’utilitzen unes metodologies que integren les característiques físiques, ecològiques, socials i polítiques d’aquestes conques de cara a desenvolupar opcions per la gestió de l’aigua. Aquestes opcions de gestió son discutides amb les comunitats locals que participen en el disseny de Plans de Adaptació. El projecte BeWater està coordinat pel CREAF i una de les conques pilot està situada a Catalunya (la conca de la Tordera).
4) SITES INTERNET D'INTÉRÊT
Darrera actualització: 03/09/2018 / Fotografia de capçalera: Pixabay
El projecte ECTAdapt participa en altres projectes sobre canvi climàtic de l'Espai Català Transfronterer (ECT), i a l'hora aquests projectes i professionals participen en l'ECTAdapt en un treball en xarxa que n'afavoreix el flux d'informació i coneixement (Networking)
L'objectiu del projecte ECTAdapt no és generar dades ni informació nova sinó filtrar les dades existents i necessàries per assolir els seus propis objectius:
1) analitzar la vulnerabilitat del territori,
2) sensibilitzar i
3) acompanyar als ens locals en l'elaboració dels seus Plans locals d'adaptació al canvi climàtic